GODA EXEMPEL
Hon gick på frukost och fick jobb

Östsvenska Handelskammaren

Ett exempel inom:

Hon gick på frukost och fick jobb

Jinlan Gao testade konceptet Gränslös frukost

Jinlan är från Kina. Hon och hennes man kom först till Sverige för att studera och har sedan flyttat runt en del. De kom till Linköping efter examen för att hennes man skulle arbeta där. Paret gillade Sverige och valde att stanna. Idag har de en son i familjen också. Hon var vid tillfället för en Gränslös frukost i Handelskammarens lokaler föräldraledig och studerade samtidigt svenska.

– Jag minns att jag hade ett prov den dagen så först tänkte jag att jag inte kunde hinna med både det och frukosten men det kändes som en så bra möjlighet jag inte ville missa. Jag ville se hur en sån här frukost fungerar, säger Jinlan Gao.

Ett samtal på frukosten ledde sen till jobb. Idag är Jinlan mjukvaruutvecklare på företaget Wrap international i Linköping som bland annat skapar mjukvara för att planera, optimera och driva radiobaserade nätverk. Hon är projektanställd på två år med ev. möjlighet till förlängning.

- Även om jag inte kan fortsätta här så har jag större chanser nu att få nya jobb, säger Jinlan Gao.

Göran Olsson är vd på Warp. Han konstaterar att det finns outnyttjade resurser i samhället.

– Det är jättetråkigt med högutbildade som inte får jobb. Vilket slöseri för företagen och Sverige, säger han.

Jinlan har upplevt det som väldigt positivt att svenskar är så bra på engelska men konstaterar också att det är väldigt mycket enklare att få jobb om man lär sig svenska. Hon tipsar också andra nysvenskar om att söka olika sätt som man kan hitta jobb på. Det finns många företag och organisationer som hjälper personer att hitta jobb och det är ju väldigt bra om man kan få praktik först.

- Den här frukosten var väldigt bra! Jag var så glatt överraskad att så många vill hjälpa andra att få jobb, säger hon.

Websida: www.ostsvenskahandelskammaren.se

Kontaktperson: Anna Lövheim, näringspolitisk chef, tfn 011-285037